Birleşmiş Milletler (BM) Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Adam Abdelmoula, Suriye’deki gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Abdelmoula, 2024 yılı Aralık ayında kurulan geçici hükümetin ardından Suriyelilerin memleketlerine dönüşlerinin hızlandığını belirtti.
Suriyelilerin Geri Dönüşü Hızlanıyor
Abdelmoula’nın verdiği bilgilere göre, Aralık 2024’ten bu yana 1,2 milyon Suriyeli, memleketlerine geri döndü. Bu sayının içinde 885 bin yerinden edilmiş kişi ve 302 bin mülteci bulunuyor. Ancak, Suriye’nin kuzeybatısında, ülke içinde yerinden edilmiş 2 milyon kişiden sadece 100 bininin geri dönebildiği ifade edildi. Geri dönüşlerin düşük olmasının sebepleri arasında “temel hizmetlerin eksikliği, güvenlik riskleri ve eksik yasal belgeler” yer alıyor.
Suriye’deki İnsani Kriz Devam Ediyor
Abdelmoula, Suriye’deki uzun süren çatışmaların büyük bir insani krize yol açtığını ve 16,5 milyon insanın insani yardıma muhtaç durumda olduğunu belirtti. Bu durumun Suriye’yi dünyanın en büyük insani krizlerinden biri haline getirdiğini vurguladı.
Türkiye’den Yardımlar Artıyor
Suriye’ye yapılan insani yardımların önemli bir kısmı Türkiye üzerinden geçiyor. Abdelmoula, 2025 yılı başından itibaren Türkiye’den Suriye’ye yapılan yardım kamyonu sayısının 678’e ulaştığını ve bu sayının 2024 yılına göre yedi kat arttığını açıkladı. İdlib, Lazkiye ve Halep gibi cephe bölgelerine erişim kolaylaşırken, BM Suriye’deki insani yardımların koordinasyonunu artırmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Finansal Zorluklar ve Patlayıcı Tehditler
BM Koordinatörü, 2024’teki insani yardım müdahale planı için gerekli finansmanın çok yetersiz kaldığını vurguladı. 2025 yılı için ise 4,1 milyar dolar talep edilmişken, bunun sadece yaklaşık yüzde 35’inin sağlanabildiği belirtiliyor. Ayrıca, kara mayınları ve diğer patlayıcı kalıntılarının büyük bir tehdit oluşturduğunu, bu patlayıcılar nedeniyle 2024’ün Aralık ayından bu yana 600’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, bunların yaklaşık üçte birinin çocuklar olduğunu söyledi.
Abdelmoula, hala devam eden düşmanlıklar, ekonomik zorluklar ve yetersiz finansman nedeniyle insani yardım çabalarının ve kurtarma operasyonlarının olumsuz etkilendiğini belirtti.
KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/